Työssäoppimispaikka

Tavoitteena on, että tiedossasi on hyvissä ajoin ennen vaihdon alkua

  • paikka, jossa työskentelet
  • vastaanoton järjestelyt
  • tehtävät, joita teet​ (ammattiosaamisen näyttö, tutkinnon osa).

Syitä viivästymisiin saattaa olla monia. Esim. kulttuuriset erot tai maiden taloustilanteet tai niiden muutokset voivat viivyttää asioiden hoitamista tai hankaloittaa työssäoppimispaikkojen löytymistä. Ole kärsivällinen ja varaudu jo alussa viivästymisiin ja jopa viime hetken odotteluun.

Opinnoista ei yleensä saa palkkaa

Pääsääntöisesti työssäoppiminen ulkomailla on osa opintojasi eikä siitä makseta palkkaa. Palkattomalla jaksolla vakuutus HAMIn puolesta.

Voit kuitenkin tehdä työnantajasi kanssa työsopimuksen ja saada jakson aikana palkkaa. Mahdollinen palkka voi vaikuttaa opintotuen määrään. Jos saat työssäoppimisjaksollasi palkkaa, työnantajan tulee hankkia sinulle vakuutus jakson ajaksi.

HAMI vakuuttaa opiskelijansa osittain

HAMI vakuuttaa opiskelijat tapaturmien ja sairauden varalta

  • palkattoman työharjoittelun
  • ulkomailla opiskelun
  • kohdemaan työ- ja koulumatkojen osalta.

Lisäksi opiskelijoilla on vastuuvakuutus palkattoman työharjoittelun aikaisia mahdollisia vahinkoja varten. Huomaa, että jos saat palkkaa, työnantajan tulee vakuuttaa sinut jakson ajaksi.

Velvollisuutesi on itse hoitaa matka- ja vapaa-ajan vakuutuksesi. Suosittelemme myös matkatavara-, matkavastuu- ja oikeusturvavakuutusta. Tarkista vakuutusturvasi omasta vakuutusyhtiöstäsi.

EU:n alueella vähän byrokratiaa

EU:n alueella ei tarvita erillistä rekisteröitymistä alle 3 kk:n vaihdoista. EU- ja ETA-maissa yli 3 kk:n vaihdoissa oleskeluoikeus rekisteröidään kohdemaassa poliisiasemalla (maksaa noin 50 e). Viisumia tai työlupaa ei yleensä tarvita, kun EU:n kansalaiset liikkuvat EU:n alueella.

EU:n ulkopuolelle matkustettaessa passin tulee olla voimassa koko kohdemaassa oleskelun ajan, joskus jopa 6 kk kohdemaasta poistumisen jälkeen. Oleskelulupa tulee hankkia vähintään 2 kk ennen lähtöä kyseessä olevan maan suurlähetystöstä Suomessa.  Viisumin tai työluvan tarve pitää varmistaa etukäteen, kun lähdetään EU:n ulkopuolelle.