​Omavalvonnan tukijärjestelmä​​

Tukijärjestelmiin kuuluvissa ohjelmissa

  • kuvataan, miten vaara tai riski ehkäistään

  • annetaan ohjeita tämän tekemiseksi

  • kuvataan, miten asiaa seurataan ja miten tästä seurannasta pidetään kirjaa

  • pidetään kirjaa korjaavista toimenpiteistä eli siitä mitä tehtiin kun seurannan mukaan kaikki ei ollutkaan kunnossa.​


Elintarvikehuoneistoa / -tiloja ja henkilöstöä koskevat tukijärjestelmät

  • Henkilökunta ja hygieeniset työtavat
    Elintarvikeyrityksen on varmistettava, että koko henkilöstö on tietoinen tunnistetuista vaaroista (jos sellaisia on), tuotanto-, varastointi-, kuljetus- ja/tai jakeluprosessin kriittisistä pisteistä sekä korjaavista toimenpiteistä, ennalta ehkäisevistä toimista ja yrityksessä sovellettavista asiakirjojen laadintamenettelyistä

  • Hygieniaohjeet

  • Terveydentilan seurantaohjelma

  • Lämpötilojen valvonta

  • Kylmätilojen seurantaohjelma

  • Talousveden tutkimusohjelma

  • Haittaeläinten torjuntaohjelma

  • Puhdistusohjelma

  • Puhtauden tarkkailuohjelma

  • Kunnossapito-ohjelma

  • Kuljetusten seurantaohjelma

  • Jätehuolto-ohjelma

  • Sivutuotteiden käsittely ​

Tuotetta koskevat tukijärjestelmät

  • Vastaanottotarkastus raaka-aineille

  • Lähtevien tuotteiden tarkastus

  • Jäljitettävyys

  • Pakkausmerkinnät ja koostumusvaatimukset

  • Pakkausmateriaalit

  • Allergeenien hallintaohjelma

  • Kemiallisen ja mikrobiologisen turvallisuuden varmistaminen

    • Näytteenottosuunnitelma

    • Säilyvyyskokeet

  • Ohjeet poikkeustilanteisiin

    • Tiedottamissuunnitelma

    • Takaisinvetosuunnitelma

    • Miten toimitaan esim. sähkökatkojen tai talousvesiongelmien tapahtuessa​

Lisävaatimukset pienmeijereille eli suunnitelmat myös näistä:

  • Raakamaidon vastaanottotarkastus

  • Raakamaidon mikrobiologinen laatu

  • Raakamaidon ja tuotteiden säilytyksen lämpötilavaatimukset

  • Merkintävaatimus (raakamaito, pastörointi)

  • Pastöroinnin seuranta

  • Tuotteiden mikrobiologiset laatuvaatimukset​