​Mitä ovat lisäaineet?

Lisäaineet ovat aineita, joita ei sellaisenaan käytetä elintarvikkeena. Niitä lisätään tarkoituksella elintarvikkeeseen jonkin teknologisen vaikutuksen vuoksi. Elintarvikelisäaine tulee suoraan tai epäsuorasti (eli jonkin valmistusaineen mukana), joko sellaisenaan tai muuttuneessa muodossa lopputuotteen ainesosaksi.

Lisäaineiden avulla pyritään esimerkiksi:

  • lisäämään elintarvikkeen turvallisuutta estämällä mikrobien kasvua

  • parantamaan elintarvikkeen rakennetta esimerkiksi sakeuttamalla

  • tekemään elintarvike ulkonäöltään houkuttelevammaksi tai palauttamaan elintarvikkeelle sille ominainen väri elintarvikeväreillä

  • parantamaan makua aromeilla ja arominvahventeilla

  • varmistamaan elintarvikkeen maun, rakenteen ja ravitsemuksellisen laadun säilyminen koko myyntiajan.​


Elintarvikelisäaineryhmät ja niiden määritelmät

Lisäaineet tulee lainsäädännön mukaan ilmoittaa ryhmänimellä. Ryhmänimi ilmaisee, miksi lisäainetta on elintarvikkeen valmistuksessa pääasiallisesti käytetty. Yksittäisellä lisäaineella voi olla monenlaisia vaikutuksia ja siten se voi kuulua eri ryhmiin eri elintarvikkeissa.

Elintarvikkeissa esiintyvien elintarvikelisäaineiden lisäaineryhmät:

1. Makeutusaineet ovat aineita, joita käytetään antamaan makeaa makua elintarvikkeisiin tai pöytämakeuttajiin.

2. Väriaineet ovat aineita, jotka lisäävät tai antavat uudelleen väriä elintarvikkeeseen; kyseessä voivat olla elintarvikkeen omat luontaiset ainesosat tai muista luontaisista lähteistä olevat aineet, joita ei tavanomaisesti sellaisenaan käytetä elintarvikkeina ja joita ei tavanomaisesti käytetä elintarvikkeille ominaisina ainesosina. Lisäaineasetuksessa tarkoitettuja väriaineita ovat elintarvikkeista ja muista luontaisista syötävistä ainesosista selektiivisesti uuttamalla saadut valmisteet, joiden uuttamisessa pigmentit erotetaan ravinto- ja aromiaineista.

3. Säilöntäaineet ovat aineita, jotka pidentävät elintarvikkeiden säilyvyyttä suojelemalla niitä mikro-organismien aiheuttamalta pilaantumiselta ja/tai patogeenisten mikro-organismien kasvulta.

4. Hapettumisenestoaineet ovat aineita, jotka pidentävät elintarvikkeiden säilyvyyttä suojaamalla niitä hapettumisen aiheuttamalta pilaantumiselta, kuten rasvan härskiintymiseltä ja värinmuutoksilta.

5. Kantaja-aineet ovat aineita, joita käytetään liuottamaan, laimentamaan, hajottamaan tai muutoin fyysisesti muuttamaan elintarvikelisäainetta tai aromia, elintarvike-entsyymiä, ravintoainetta ja/tai muuta elintarvikkeeseen ravitsemuksellisia tai fysiologisia vaikutuksia varten lisättyä ainetta muuttamatta sen teknistä tehtävää (ja ilman omaa teknologista vaikutusta) käsittelyn, annostelun tai käytön helpottamiseksi.

6. Hapot ovat aineita, jotka lisäävät elintarvikkeen happamuutta ja/tai antavat siihen happaman maun.

7. Happamuudensäätöaineet ovat aineita, jotka muuttavat tai säätelevät elintarvikkeen happamuutta tai emäksisyyttä.

8. Paakkuuntumisenestoaineet ovat aineita, jotka vähentävät elintarvikkeen yksittäisten hiukkasten taipumusta tarttua toisiinsa.

9. Vaahdonestoaineet ovat aineita, jotka estävät tai vähentävät vaahdonmuodostusta.

10. Täyteaineet ovat aineita, jotka vaikuttavat elintarvikkeen tilavuuteen vaikuttamatta olennaisesti sen energia-arvoon.

11. Emulgointiaineet ovat aineita, jotka tekevät mahdolliseksi tai säilyttävät tasaisen seoksen kahdesta tai useammasta toisiinsa sekoittumattomasta olomuodosta, kuten öljystä ja vedestä.

12. Sulatesuolat ovat aineita, jotka muuttavat juuston sisältämät proteiinit dispergoituneeseen muotoon ja siten aikaansaavat rasvan ja muiden ainesosien homogeenisen jakautumisen.

13. Kiinteyttämisaineet ovat aineita, jotka tekevät hedelmän tai vihanneksen solukon kiinteäksi tai rapeaksi tai säilyttävät sen sellaisena tai jotka yhdessä hyytelöimisaineiden kanssa muodostavat tai vahvistavat hyytelörakennetta.

14. Arominvahventeet ovat aineita, jotka vahvistavat elintarvikkeen omaa makua ja/tai tuoksua.

15. Vaahdotusaineet ovat aineita, jotka mahdollistavat kaasumaisen olomuodon homogeenisen jakautumisen kiinteässä tai nestemäisessä elintarvikkeessa.

16. Hyytelöimisaineet ovat aineita, jotka antavat elintarvikkeelle hyytelömäisen rakenteen.

17. Kiillotusaineet (mukaan luettuina voiteluaineet) ovat aineita, jotka elintarvikkeen ulkopintaan käytettyinä jättävät kiiltävän pinnan tai muodostavat suojakerroksen.

18. Kosteudensäilyttäjät ovat aineita, jotka estävät elintarvikkeita kuivumasta kosteuspitoisuudeltaan alhaisen ympäröivän ilman vaikutuksesta tai edistävät jauheen liukenemista nestemäiseen aineeseen.

19. Muunnetut tärkkelykset ovat aineita, joita saadaan yhdellä tai useammalla kemiallisella käsittelyllä syötävistä tärkkelyksistä, jotka on voitu käsitellä fyysisesti tai entsyymeillä ja jotka voivat olla happo- tai emäsohenteisia tai valkaistuja. Kemiallisesti muunnellut tärkkelykset (E 1404, 1410, 1412, 1413, 1414, 1420, 1422, 1440, 1442, 1450, 1451) voidaan ilmoittaa pakkauksessa pelkästään ryhmänimellään "muunnettu tärkkelys", E-koodia tai aineen omaa nimeä ei tarvitse ilmoittaa. Jos tärkkelys on peräisin yliherkkyyttä aiheuttavasta viljasta, on tärkkelyksen alkuperä ilmoitettava.

20. Pakkauskaasut ovat muita kaasuja kuin ilmaa, jotka lisätään pakkaukseen ennen elintarvikkeen sijoittamista siihen, pakattaessa tai sen jälkeen.

21. Ponneaineet ovat muita kaasuja kuin ilmaa, jotka poistavat elintarvikkeen astiasta.

22. Nostatusaineet ovat aineita tai seoksia, jotka vapauttavat kaasuja ja siten lisäävät taikinan tai seoksen tilavuutta.

23. Kompleksinmuodostajat ovat aineita, jotka muodostavat kemiallisia yhdisteitä metalli-ionien kanssa.

24. Stabilointiaineet ovat aineita, jotka mahdollistavat elintarvikkeen fyysis-kemiallisen tilan ylläpitämisen. Stabilointiaineisiin kuuluu aineita, jotka mahdollistavat kahdesta tai useammasta sekoittumattomasta aineesta muodostetun tasaisen seoksen säilymisen elintarvikkeessa, aineita, jotka stabiloivat, ylläpitävät tai vahvistavat elintarvikkeen olemassa olevaa väriä, ja aineita, jotka lisäävät elintarvikkeen sitoutumiskykyä, mukaan luettuna ristisidosten muodostuminen proteiinien välille niin, että elintarvikkeen osat voidaan sitoa ennastetuksi elintarvikkeeksi.

25. Sakeuttamisaineet ovat aineita, jotka lisäävät elintarvikkeen jähmeyttä.

26. Jauhon käsittelyaineet ovat muita aineita kuin emulgointiaineita, jotka lisätään jauhoon tai taikinaan sen leivontaominaisuuksien parantamiseksi.

Listat hyväksytyistä lisäaineista sekä lisäaineettomista tuotteista

EU-alueella saa käyttää ainoastaan Lisäaineasetuksen (EY N:o 1333/2008 muutoksineen) liiteessä II  (unionissa hyväksyttyjen lisäaineiden luettelo) mainittuja lisäaineita. Asetuksessa listataan myös, mihin prosessoimattomiin elintarvikkeisiin lisäaineita ei saa käyttää lainkaan. Maitojalosteista tällaisia ovat mm. pastöroitu maito ja kerma sekä voi (poikkeuksena hapatetusta kermasta valmistettu voi), maustamattomat hapatetut maitotuotteet sekä maustamaton kirnumaito. Asetuksen mukaan värien käyttö on kielletty seuraavissa maitojalosteissa: maidot, kaakaomaitojuoma, hapatetut maustamattomat maidot (eli piimät), maustamaton kirnumaito, voi, maustamattomat kypsytetyt ja kypsyttämättömät juustot. Asetuksessa määritetään ylärajat joidenkin lisäaineiden käytölle (mg/ tuotekilo tai litra), käyttörajoituksia on asetettu esimerkiksi säilöntäaineena käytettäville sorbaateille ja monille muille. Tämä tulee aina tarkistaa lainsäädännöstä. Ilmaisu "quantum satis" lisäaineen yhteydessä tarkoittaa, että sen käytölle ei ole asetettu lainsäädännöllisiä rajoituksia eli sitä saa käyttää hyvän valmistustavan mukaisen tarpeen mukaan.​