​​​​​​​Hyväksytty elintarvikehuoneisto eli laitos​​​

Laitos on elintarvikehuoneisto, jossa käsitellään eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen myyntiä. Maidon kohdalla käsittelyllä tarkoitetaan raakamaidon lämpökäsittelyjä tai pakkaamista sekä maitopohjaisten tuotteiden valmistusta. Poikkeustapauksessa maitojalosteita saa valmistaa paikallisesti ja pienimuotoisesti ilmoitetuissa elintarvikehuoneistoissa.

Laitoksen toimintaa ei saa aloittaa eikä toimintaa olennaisesti muuttaa ilman viranomaisen hyväksyntää. Laitokset hyväksyy laitoksen sijaintikunnan valvontaviranomainen. Toiminnan olennainen muutos on esimerkiksi sellainen, että juuston valmistukseen hyväksytty maitoalan laitos aloittaa raakamaidon pakkaamisen. Hyväksymisen yhteydessä laitos saa tunnusnumeron, joka on merkittävä elintarvikkeen pakkaukseen ns. terveysmerkintänä. Elintarviketurvallisuusvirasto ylläpitää rekisteriä hyväksytyistä liha-, kala-, maito- ja muna-alan laitoksista sekä varastolaitoksista.


 

Hakemuksen sisältö

Maitoalan laitoksen rakenteelliset vaatimukset

Rakenteelliset vaatimukset ovat luettavissa seuraavista:

Laitteille asetettuja vaatimuksia