​​​Vinkkejä elintarvikehuoneiston tiloista ja​​ rakenteista

​Kun tarkastellaan meijerin toimivuutta valmistuksen hygieenisyyden kannalta, huomiota kiinnitetään yleensä seuraaviin asioihin:

  • yleinen siisteys ja järjestys, myös piha-alueilla

  • ristikontaminaation esto (kulkureitit: henkilökunta, jäte, pakkaustarvikkeet, raaka-aineet ja tuotteet)

  • siivousvälineet (välineiden kunto ja puhdistus, siivousvälinevarastot)

  • käsienpesupaikat, astioiden ja välineiden pesupaikat

  • ilman laatu: kosteus (esim. näkyykö seinillä valumajälkiä) ja haju (viemäri tai muu tunkkaisuus)

  • pintojen kunto: ruoste, hilseilevät ja lohjenneet pinnat, home (pinnoilla tai rakenteissa), pöly​

​​Ennen rakentamista

Huon​ekorkeus

Pin​nat

​Vesipisteet ja viemäröinti

​Ilmanvaihto

​Koneet, l​aitteet ja työvälineet

​Kylmäsäilytystilat

​Pakkasvarastot

Pakkasvarastoissa on oltava riittävästi hyllytilaa, koska elintarvikkeita ei saa säilyttää lattioilla. Alimmaisen hyllyn voi sijoittaa 10-15 cm:n korkeudelle lattiasta. Lämpötilahallinta on oltava nykyvaatimusten mukaista:

  • pakastetiloissa on oltava rekisteröivä lämpötilanmittaus ja mittauslaitteiden tulee olla EN standardien 12830, 13845 ja 13846 mukaisia

  • vähittäismyynnissä alle 10 m3:n pakastetiloissa riittää lämpömittari

  • Lämpötilan seuranta-automatiikka ja hälytysjärjestelmä helpottaa omavalvontaa ja vähentää stressiä

​Muut v​arastotilat

​​Siivousvälinevarasto

​Henkilökunnan sosiaalitilat

​Jäte