​​​Geenimuunt​elu

Kuten ei luomumaataloudessa ei myöskään luomuelintarvikkeiden jalostuksessa saa käyttää geenimuunneltuja organismeja. Tämä koskee niin tuotannon raaka-aineita kuin niiden valmistuksessa käytettyjä aineita ja menetelmiä.

Luomuasetuksessa N:o 834/2007 artiklassa 9 viitataan muuntogeenisten organismien merkitsemistä ja jäljitettävyyttä koskevaan Unionin lainsäädäntöön (N:o 1829/2003). Tämän mukaan toimijat voivat luottaa näiltä osin pakkausmerkintöihin ja tuotteiden mukana tuleviin asiakirjoihin (tuotespesifikaatti). Näissä on oltava merkintä asiasta, mikäli itse tuote sisältää geenimuunneltuja ainesosia yli 0,9 prosenttia.  Tällä perusteella erillistä todistusta ei lakisääteisesti vaadita seuraavista:

  • ​Hedelmät ja vihannekset

  • Soijapavuista valmistetut jauhot

  • Rypsistä ja soijapavuista valmistetut öljyt

  • Soijasta valmistettu lesitiini

  • Maissista valmistettu glukoosi ja glukoosisiirappi

  • Sokerijuurikassokeri

  • Maissista valmistetut ainesosat ja lisäaineet 

Koska joitakin näistä kasveista viljellään yleisesti geenimuunneltuna, on näiden osalta, kuten soijan, rypsin ja maissin ja niistä valmistettujen raaka-aineiden kuten lesitiinin, glukoosin, glukoosisiirapin ja maissitärkkelyksen, kanssa oltava erityisen tarkkana ja asia tulee varmistaa myyjältä eli pyytää maininta gmo-vapaudesta tuotespesifikaattiin jo tilausta tehtäessä, vaikka valvonta ei tätä edellytäkään. Jää viime kädessä toimijan tappioksi, jos muuntogeenejä löytyy tuotteista ja niitä joudutaan poistamaan markkinoilta. Ketjun alkupään toimijat eivät helposti ota vastuuta kontaminaatiosta ja ilman erillistä sitoumusta vastuun jakaminen voi olla vaikeaa. 
Geenimuuntelun avulla tuotettujen ainesosien käyttökiellon toteuttaminen on hiukan vaativampaa, koska tästä ei tarvitse olla merkintää tuotteessa. Edellä mainitussa luomuasetuksessa viitataan myös näiden jäljitettävyyttä koskevaan Unionin lainsäädäntöön (N:o 1830/2003). Joidenkin ainesosien valmistuksessa tavanomaisessa tuotannossa käytetään apuna geenimuuntelua. Luomutuotantoa varten tämäntyyppisistä ainesosista on aina myös lakisääteisesti pyydettävä todistus gmo-vapaudesta tavarantoimittajalta. 

Näitä ovat:

  • E160 annatto

  • E300 askorbiinihappo

  • E330 sitruunahappo

  • E415 ksantaanikumi

  • E270 maitohappo

  • kymosiini juuston valmistuksessa

  • amylaasit, tärkkelyksen pilkkomisessa

  • invertaasit käytetään makeisten valmistuksessa ja sokereiden hajoituksessa

  • pektinaasit, käytetään mehun valmistuksessa

  • muut entsyymit

  • etanoli

  • munanvalkuainen (kanojen syömässä rehussa)

  • kasviöljyt rasvauksessa, voitelussa ja vaahdonestossa