​​​Luomumaitojalosteiden valmistukse​n e​rityispiirteitä

Komission asetuksessa 889/2008 art. 26 ja art. 27 on kuvattu luomuelintarvikkeita koskevat säännöt sekä rajoitteet eräiden tuotteiden ja aineiden käytöstä luomuelintarvikkeiden jalostuksessa. Esimerkiksi luomutuotteissa väriaineiden käyttö on kielletty muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. 

Nestemäiset tuotteet

Maitotuotteiden jalostuksessa on sallittu kaikki teknologiset maidon käsittelyt kuten pastörointi tai homogenointi. 

Hapatetut maitotuotteet ja juustot

Jalostettujen luomutuotteiden valmistuksessa on sallittu käyttää samoja mikro-organismi ja entsyymivalmisteita, joita käytetään myös tavanomaisesti elintarvikkeiden jalostuksessa. Geenimuuntelulla valmistettujen entsyymien ja mikro-organismien käyttö on kielletty ja valmisteen toimittajalta tulee vaatia eräkohtainen todistus tuotteen gmo-vapaudesta. Luomukirnuvoin valmistuksessa voidaan käyttää gmo-vapaita hapatteita sekä happamuudensäätöaineena Natriumkarbonaatteja (E500).

Jäätelöt ja sorbetit

Valmistusteknisesti jäätelöiden tai sorbettien jalostamiseen ei ole erityisiä rajoitteita luomussa mutta käytettäessä koostettuja ainesosia, esimerkiksi hilloja, tulee myös näiden täyttää luomuasetuksen vaatimukset. Sallittuja emulgointi- ja stabilointiaineita ovat mm. lesitiinit (E322) ja johanneksenleipäpuujauhe (E410), pektiini (440 (i)) ja karrageeni (E407).

Esimerkki Luomukermajäätelön koostumuksesta:

Ainesosat: luomumaitoluomukermaluomumaitojauhe, luomuruokosokeri, luomumaissidekstroosi, emulgointi- ja stabilointiseos (E322, E410, E440, E407), luomuvanilja, luomusitruunatiiviste, luomukananmunankeltuainen, luomusokerisiirappi.