​LIITE VIII

Asetuksen 27 artiklan 1 kohdan a alakohdassa ja 27 a artiklan a alakohdassa tarkoitetut eräät tuotteet ja aineet, joita käytetään luonnonmukaisesti tuotettujen jalostettujen elintarvikkeiden, hiivan ja hiivatuotteiden tuotannossa

Huomautus:

A : sallittu alun perin asetuksen (ETY) N:o 2092/91 mukaisesti ja sen jälkeen asetuksen (EY) N:o 834/2007 21 artiklan 2 kohdan mukaisesti

B : sallittu asetuksen (EY) N:o 834/2007 mukaisesti​

A JAKSO – ELINTARVIKELISÄAINEET, KANTAJA-AINEET MUKAAN LUETTUINA

Asetuksen (EY) N:o 834/2007 23 artiklan 4 kohdan a alakohdan ii alakohdassa tarkoitettua prosenttiosuutta laskettaessa elintarvikelisäaineet, joiden kohdalle on merkitty tähti koodisarakkeeseen, lasketaan maatalousperäisiksi ainesosiksi.

Lupa

Koodi

Nimitys

Kasviperäisten elintarvikkeiden valmistus

Eläinperäisten elintarvikkeiden valmistus

Erityisedellytykset

A

E 153

Kasviperäinen lääkehiili

 

X

Tuhkainen vuohenjuusto

Morbier-juusto

A

E 160b*

Annatto, biksiini, norbiksiini

 

X

Red Leicester -juusto

Double Gloucester -juusto

Cheddar

Mimolette-juusto

A

E 170

Kalsiumkarbonaatti

X

X

Ei saa käyttää tuotteiden väriaineena eikä kalsiumlisänä

A

E 220

tai

Rikkidioksidi

X

X

Lisättyä sokeria sisältämättömät hedelmäviinit (1), myös omena- ja päärynäsiideri tai sima: 50 mg (2)

 

E 224

Kaliumdisulfiitti

X

X

Omena- ja päärynäsiideri, jotka on valmistettu lisäämällä sokeria tai mehutiivistettä käymisen jälkeen: 100 mg (2)

B

E 223

Natriummetabisulfiitti

 

X

Äyriäiset (2)

A

E 250

tai

Natriumnitriitti

 

X

Lihavalmisteet (1):

 

E 252

Kaliumnitraatti

 

X

E 250: ilmaistu enimmäiskäyttömääränä NaNO2: 80 mg/kg

E 252: ilmaistu enimmäiskäyttömääränä NaNO3: 80 mg/kg

E 250: ilmaistu enimmäisjäämämääränä NaNO2: 50 mg/kg

E 252: ilmaistu enimmäisjäämämääränä NaNO3: 50 mg/kg

A

E 270

Maitohappo

X

X

 

A

E 290

Hiilidioksidi

X

X

 

A

E 296

Omenahappo

X

 

 

A

E 300

Askorbiinihappo

X

X

Lihavalmisteet (2)

A

E 301

Natriumaskorbaatti

 

X

Lihavalmisteissa (2) nitraattien ja nitriittien kanssa

A

E 306*

Tokoferolipitoinen uute

X

X

Hapettumisenestoaineena rasvoissa ja öljyissä

A

E 322*

Lesitiinit

X

X

Maitotuotteet (2)

A

E 325

Natriumlaktaatti

 

X

Maitopohjaiset tuotteet ja lihavalmisteet

A

E 330

Sitruunahappo

X

 

 

B

E 330

Sitruunahappo

 

X

Äyriäiset ja nilviäiset (2)

A

E 331

Natriumsitraatit

 

X

 

A

E 333

Kalsiumsitraatit

X

 

 

A

E 334

L(+)– Viinihappo

X

 

 

A

E 335

Natriumtartraatit

X

 

 

A

E 336

Kaliumtartraatit

X

 

 

A

E 341 (i)

Monokalsiumfosfaatti

X

 

Itsekohoavien jauhojen nostatusaineena

B

E 392*

Rosmariiniuutteet

X

X

Ainoastaan jos peräisin luonnonmukaisesta tuotannosta

A

E 400

Algiinihappo

X

X

Maitopohjaiset tuotteet (2)

A

E 401

Natriumalginaatti

X

X

Maitopohjaiset tuotteet (2)

A

E 402

Kaliumalginaatti

X

X

Maitopohjaiset tuotteet (2)

A

E 406

Agar-agar

X

X

Maitopohjaiset tuotteet ja lihavalmisteet (2)

A

E 407

Karrageniini

X

X

Maitopohjaiset tuotteet (2)

A

E 410*

Johanneksenleipäpuujauhe

X

X

 

A

E 412*

Guarkumi

X

X

 

A

E 414*

Arabikumi

X

X

 

A

E 415

Ksantaankumi

X

X

 

A

E 422

Glyseroli

X

 

Kasviuutteisiin

A

E 440 (i) *

Pektiini

X

X

Maitopohjaiset tuotteet (2)

A

E 464

Hydroksipropyylimetyyliselluloosa

X

X

Kapsyylien kapseloimisaineena

A

E 500

Natriumkarbonaatit

X

X

"Dulce de leche" (3) ja hapatetusta kermasta tehty voi ja hapanmaitojuusto (2)

A

E 501

Kaliumkarbonaatit

X

 

 

A

E 503

Ammoniumkarbonaatit

X

 

 

A

E 504

Magnesiumkarbonaatit

X

 

 

A

E 509

Kalsiumkloridi

 

X

Maidon koaguloimiseen

A

E 516

Kalsiumsulfaatti

X

 

Kantaja-aine

A

E 524

Natriumhydroksidi

X

 

"Laugengebäckin" pintakäsittelyyn

A

E 551

Piidioksidi

X

 

Paakkuuntumisenestoaine yrteille ja mausteille

A

E 553b

Talkki

X

X

Lihavalmisteiden kiillotusaineena

A

E 938

Argon

X

X

 

A

E 939

Helium

X

X

 

A

E 941

Typpi

X

X

 

A

E 948

Happi

X

X

 ​

(1)   Lisäainetta voidaan käyttää ainoastaan, jos toimivaltaista viranomaista tyydyttävällä tavalla on todistettu, ettei käytettävissä ole vaihtoehtoista tekniikkaa, joka antaisi samat terveystakeet ja/tai mahdollistaisi tuotteen ominaispiirteiden säilyttämisen.

(2)   Rajoitus koskee ainoastaan eläintuotteita.

(3)   "Dulce de leche" tai "Confiture de lait" tarkoittaa pehmeää, täyteläistä, ruskeaa seosta, joka on valmistettu makeutetusta, sakeutetusta maidosta.

(****)   Tässä yhteydessä "hedelmäviini" määritellään muista hedelmistä kuin viinirypäleistä valmistetuksi viiniksi.

(*****)   Enimmäispitoisuudet viittaavat kokonaismäärään kaikista lähteistä, ilmaistu SO2-enimmäispitoisuutena mg/l.

B JAKSO — VALMISTUKSEN APUAINEET JA MUUT TUOTTEET, JOITA VOIDAAN KÄYTTÄÄ LUONNONMUKAISESTI TUOTETTUJEN MAATALOUSPERÄISTEN AINESOSIEN JALOSTUKSEEN

Huomautus:​

A : sallittu alun perin asetuksen (ETY) N:o 2092/91 mukaisesti ja sen jälkeen asetuksen (EY) N:o 834/2007 21 artiklan 2 kohdan mukaisesti

B : sallittu asetuksen (EY) N:o 834/2007 mukaisesti


Lupa

Nimitys

Kasviperäisten elintarvikkeiden valmistus

Eläinperäisten elintarvikkeiden valmistus

Erityisedellytykset

A

Vesi

X

X

Neuvoston direktiivissä 98/83/EY tarkoitettu juomavesi

A

Kalsiumkloridi

X

 

Koagulointiin

A

Kalsiumkarbonaatti

X

 

 

A

Kalsiumhydroksidi

X

 

 

A

Kalsiumsulfaatti

X

 

Koagulointiin

A

Magnesiumkloridi (tai nigari)

X

 

Koagulointiin

A

Kaliumkarbonaatti

X

 

Viinirypäleiden kuivaukseen

A

Natriumkarbonaatti

X

 

Sokeri(e)n valmistukseen

A

Maitohappo

 

X

Suolaliuoksen pH-arvon säätelemiseen juustojen valmistuksessa (1)

A

Sitruunahappo

X

X

Suolaliuoksen pH-arvon säätelemiseen juustojen valmistuksessa (1)

Öljyn tuottamiseen ja tärkkelyksen hydrolisointiin (2)

A

Natriumhydroksidi

X

 

Sokeri(e)n valmistukseen Öljyn tuottamiseen rapsista (Brassica spp.)

A

Rikkihappo

X

X

Gelatiinin valmistukseen (1)

Sokeri(e)n valmistukseen (2)

A

Vetykloridihappo

 

X

Gelatiinin valmistukseen

Suolaliuoksen pH-arvon säätelemiseen Gouda-, Edam-, Maasdammer-, Boerenkaas-, Friese- ja Leidse Nagelkaas -juustojen valmistuksessa

A

Ammoniumhydroksidi

 

X

Gelatiinin valmistukseen

A

Vetyperoksidi

 

X

Gelatiinin valmistukseen

A

Hiilidioksidi

X

X

 

A

Typpi

X

X

 

A

Etanoli

X

X

Liuotin

A

Parkkihappo

X

 

Suodatuksen lisäaineena

A

Munanvalkuainen

X

 

 

A

Kaseiini

X

 

 

A

Liivate

X

 

 

A

Kalaliima

X

 

 

A

Kasviöljyt

X

X

Rasvaus-, voitelu- tai vaahdonestoaineena

A

Hyytelömäinen piidioksidigeeli tai -liuos

X

 

 

A

Aktiivihiili

X

 

 

A

Talkki

X

 

Lisäaineelle E 553b vahvistettujen erityisten puhtausvaatimusten mukaisesti

A

Bentonitti

X

X

Siman kirkasteena (1)

Lisäaineelle E 558 vahvistettujen erityisten puhtausvaatimusten mukaisesti

A

Kaoliini

X

X

Kittivahana (1)

Lisäaineelle E 559 vahvistettujen erityisten puhtausvaatimusten mukaisesti

A

Selluloosa

X

X

Gelatiinin valmistukseen (1)

A

Piimaa

X

X

Gelatiinin valmistukseen (1)

A

Perliitti

X

X

Gelatiinin valmistukseen (1)

A

Hasselpähkinän kuori

X

 

 

A

Riisijauho

X

 

 

A

Mehiläisvaha

X

 

Voiteluaineena

A

Karnaubavaha

X

 

Voiteluaineena​

(1)   Rajoitus koskee ainoastaan eläintuotteita.

(2)   Rajoitus koskee ainoastaan kasvituotteita.​