Lepaa-matkailu
Skip Navigation LinksHämeen ammatti-instituutti > Puutarha- ja viherala > Lepaan viini, puutarha ja golf

​​​​​​​​

Lepaan viini - puutarha - golf

Lepaan viinitilalle voit tulla ostoksille, kahville tai maistelemaan tilaviinejä. Lepaa Golf on kaikille avoin kenttä. Puutarhaan voi tutustua myös omatoimisesti.

Historiallinen Lepaa

Historiallinen Lepaa- Lepaan Annan tarina- puutarhaoppilaitos

Sydän-Hämeessä Vanajaveden laaksossa sijaitseva Lepaa tunne­taan seutuna, jonka pienilmasto, luonto ja rehevä maaperä ovat erityisen suotuisia viljelykulttuurin kehittämiselle.

Lepaa on ollut tärkeä kokoontumis­paikka jo pakanuuden aikana ja keskiajalta asti Lepaan kartano on ollut merkittävä aateliskar­tano. Kartanoa ovat hallinneet useat eri suvut aina 1800-luvun loppuun asti, jolloin kartanon viimeinen isäntä, Carl Packalen, testamenttasi koko omaisuutensa valtiolle. Testamentin mukaan Lepaalle perustettiin puutarhaopisto vuonna 1910 ja siitä alkaen Lepaalta on valmistunut arvostettuja alan ammattilaisia.

Lepaan viinitila

Lepaan viinitila- elämyksiä päiväretkeilijälle- suomalainen viinitila

Lepaalla on pitkät perinteet viinin valmistuksessa. Kirkkoviine­jä valmistettiin jo 1900-luvun alussa ja kun puutarhaoppilaitos aloitti toimintansa vuonna 1912, kuului marja- ja hedelmäviinien valmistus tärkeänä osana Säilykeoppi-nimiseen oppiaineeseen.

Viinitilan tuotantotilat sijaitsevat Lepaan kartanolle 1930 -luvulla rakennetussa kivinavetassa, johon on 90-luvun alussa remontoitu monipuoliset viinintuotantotilat.

Nykyisin Lepaa on maan johtava hedelmäviinialan koulutus- ja kehitysyksikkö, jossa on vuodesta 1995 lähtien tuotettu ti­laviinejä, siidereitä, liköörejä ja tisleitä.  Vuosituotanto on noin 15 000 litraa. Aidossa oppimisympäristössä järjestetään viinintuotannon ammattitutkintoon valmistavaa koulutusta. Lepaan viinitila on yksi Suomessa aktiivisesti toimivista 25:stä viinitilasta.

Suomalaisista viinitiloista lisää tietoa löydät täältä: Suomalaiset viinitilat

Lepaan viinitila on ympäri vuoden avoinna vierailijoille.

Lepaa ryhmille 


Ryhmämatkailijoille ja tyhy- tai tykypäivien viettäjille  löytyy monenlaisia ohjelmapalveluja , kuten historia- ja puistokierroksia Lepaan ainutlaatuisessa miljöössä sekä viininmaistatuksia Lepaan viinitilan omista viineistä, siidereistä tai likööreistä. 

Alla esimerkkiohjelma, jota tarpeen mukaan voidaan muokata teidän ryhmällenne sopivaksi: 

TILAVIINIÄ JA HISTORIAA LEPAAN KARTANOMILJÖÖSSÄ

klo 12:00 saapuminen Lepaan viinitialle ja kevyt lounas
klo 13:00 historiakierros Lepaan kartanon puistossa ja puutarha-alueella
klo 14:15 viininmaistelu Lepaan viinitilalla ja tutustuminen viinitilan tuotantoon ja vierailu viinikellarissa
klo 15:00 aikaa ostoksien tekoon ja vierailuun samassa pihapiirissä sijaitsevaan Lepaan Savipajaan
klo 15:30 lähtö viinitilalta takaisin kohti kotia tai konttoria

Tiedustelut ja varaukset:
Myyntipalvelu puh. 0400 398074
lepaa-myynti(at)hamk.fi   

Smart Park- puisto ja puutarha

Lepaan omenatarha- vierailuja omenatarhaan-puutarhakierroksia- historiakierroksia Lepaalla

Lepaan kartanon noin 20 hehtaarin laajuiset puutarha- ja puistoalueet ovat kaikille avoin mielenkiintoinen retki ja piknik –kohde Puiston kasvillisuus on erittäin monipuolinen ja osa kasveista on merkattu nimen ja suvun kertovin nimikyltein.

Omatoimisesti puistossa vieraileva voi avata älypuhelimellaan paikallisen verkon, josta löytyy tarinoita ja tietoa historiallisesti rikkaasta Lepaan alueesta. Lepaan puisto on myös saanut kansainvälisesti tunnetun Green Flagin, joka kertoo puiston kulttuurihistoriallisista arvioista ja niiden säilyttämisestä sekä käyttäjien ja vierailijoiden huomioimisesta.

Opastettuja noin tunnin pituisia puutarha- ja historiakierroksia voi varata myyntipalvelumme kautta.

Lepaa Go​lf

Lepaa Golf on yhdeksän reikäinen perinteisessä peltomaisemassa polveileva kenttä. Tasoitusvaatimuksena on Green Card. Kenttä sopii hyvin aloitteleville pelaajille."

Tiedustelut puh 03 646 5277, lepaa.caddiemaster(at)hamk.fi

 ​

 Lepaan matkailu ja Lepaan kartano

​Lepaa matkailua ja kartanoa hoitaa yksityinen palveluntuottaja. Lisätietoa palveluista sivuilta www.lepaanmatkailu.fi