HAMI Lepaa erikoistui 2012 kouluttamaan maaseutumatkailuyrityksille työntekijöitä. 13.12. perjantaina valmistuvat ensimmäiset yhdeksän maaseutumatkailun ammattitutkinnon opiskelijaa.

Koulutuksen vetäjä Pirjo Koskinen on optimistinen nyt valmistuvien matkailuammattilaisten tulevaisuuden suhteen: Maaseutumatkailun yrittäjät ry:n tekemän kyselyn mukaan valtaosa maaseutumatkailuyrityksistä pääsi kesäkaudella 2013 hyvään tulokseen. ”Opiskelijamme tulevat sekä Hämeestä että muualta Suomesta. Yksi meiltä valmistuva on jo perustanut oman yrityksen.”, kertoo Koskinen. 

Maaseutumatkailun ammattitutkinto sisältää majoitus-, ateria-, ja ohjelmapalveluopintoja sekä asiaa yrittäjyydestä. Oppiminen todennetaan alan ammattilaisten arvioimissa tutkintotilaisuuksissa. ”Ihmiset hakevat elämyksiä nyt lähempää ja omasta kotimaasta”, sanoo kiinteistövälittäjän uralta maaseutumatkailun ammattilaiseksi siirtymistä suunnitteleva Heli Mäenpää. ”Opinnoissa tutustuimme moniin matkailuyrityksiin sisältä päin. Näitä ideoita voin hyödyntää omassa yritystoiminnassani.” Heli Mäenpää vuokraa saunaa ja kylpytynnyriä esimerkiksi tyky-päiviä viettäville yrityksille Tuuloksen Ormajoen maisemissa. Tekeillä on tarjonnan laajentaminen ateria- ja ohjelmapalveluilla. ”Talouden tiukka tilanne näkyy ihmisten ja yritysten matkailuun käyttämässä rahassa. Elävä maaseutu on kuitenkin markkinoinnin arvoinen asia.”, toteaa Mäenpää.

Maaseutumatkailu tukee maaseudun elinkelpoisena pysymistä. Ympäröivällä maaseutuyhteisöllä, kulttuurilla ja paikallisuudella on suuri merkitys. Alan yritykset ovat usein perheyrityksiä, suurelta osin sivutoimisia. Seuraava reilun vuoden kestävä maaseutumatkailun ammattitutkintokoulutus alkaa HAMI Lepaalla helmikuussa 2014. 

Lisätietoja
Pirjo Koskinen, pirjo.koskinen@hamk.fi
puh. 0400 398 074