Hämeenlinnan seudulla toisen asteen oppilaitosten aloituspaikat ovat täyttymässä hyvin. Opiskelupaikkaa vaille jääneiden ei kuitenkaan kannata vielä luovuttaa, sillä peruutuspaikoille valitaan opiskelijoita varasijoilta aina koulujen aloittamiseen asti.

Hämeenlinnan pääkirjastossa järjestetään tiistaina 16.6.2015 klo 14–15 infotilaisuus, jossa on mahdollisuus kysyä varasijoille valinnasta, VALMA-hausta, maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistavasta koulutuksesta, TE-toimiston tarjoamista palveluista, peruskoulun juuri päättäneiden oppisopimuskoulutuksesta ja muutenkin suunnitella tulevaisuutta yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Tilaisuuden järjestämisestä vastaa seudullinen yhteistyöryhmä. Paikalla on edustajia Ammattiopisto Tavastiasta, Hämeen ammatti-instituutista, Kiipulan ammattiopistosta, lukioista, TE-toimistosta, Hämeenlinnan seudun oppisopimustoimistosta ja etsivästä nuorisotyöstä. Ohjauksen ja neuvonnan avulla halutaan kannustaa nuoria sopivan paikan etsimiseen.

Yhteishaussa valittujen hakijoiden on ilmoitettava 25.6. mennessä, ottavatko opiskelupaikan vastaan. Jos oppilaitokseen tulee peruutuksia, valitaan pistejärjestyksessä seuraava peruuttaneen tilalle. Käytännössä tätä työtä tehdään oppilaitoksissa aina koulujen alkuun asti ja joissain tapauksissa vielä koulun alettuakin. Vaikka ei siis tulisi valituksi heti tulosten julkistamisen aikaan, on mahdollista, että hakija valitaan kesän aikana peruutuspaikalle varasijalta.

Ammattiopisto Tavastian ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA) haetaan www.opintopolku.fi-portaalin kautta. Hakuaika on 19.5.–21.7.2015.

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus järjestetään Hämeenlinnan lyseon lukiossa. Lukiokoulutukseen valmistava koulutus kestää yhden lukuvuoden. Hakuaika on 19.5.–21.7.2015. Koulutus antaa kielelliset ja muut tarvittavat valmiudet lukio-opintoihin siirtymistä varten.

Hämeenlinnan kaupungin kymppiluokalle haetaan www.opintopolku.fi-portaalin kautta. Hakuaika on 19.5.–21.7.2015. Lisäopetus järjestetään Hämeenlinnan Lyseon yläkoulussa. Peruskoulun lisäopetuksen tavoitteena on korottaa päättötodistuksen arvosanoja ja vahvistaa mahdollisuuksia saada toisen asteen opiskelupaikka seuraavassa yhteishaussa. Lisäopetusvuoden aikana voi myös pohtia ja selkeyttää omia opiskelusuunnitelmiaan.

Yksi vaihtoehto on suoraan peruskoulusta (9.–10. luokilta) tuleville tarkoitettu oppisopimuskoulutus. Työnantajalla on mahdollisuus korotettuun työnantajakorvaukseen, mikäli se palkkaa tällaisen nuoren oppisopimuksella töihin ja kouluttautumaan.

Lisätietoja​

Pirjo Kaitala (Hämeen ammatti-instituutti), p. (03) 646 4241 tai sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi