Tutkinto suoritetaan monimuotoisesti, jolloin lähijaksot oppilaitoksessa, etäopiskelu ja työssäoppiminen vuorottelevat. Osaaminen osoitetaan ammattiosaamisen näytöillä. Puutarhatuotantoon erikoistunut puutarhuri osaa istuttaa ja hoitaa kasvihuone- ja taimistoviljelmiä sekä tehdä sadonkorjuuta ja lajittelua. Opintojen aikana tehdään myös opintoretkiä erilaisiin alan yrityksiin. Työnopetukset pidetään koulun viheralueilla, kasvihuoneilla, vihannes-, marja- ja hedelmäviljelmillä, puutarhamyymälässä sekä taimistolla. Työssäoppimisjaksot suoritetaan alan yrityksissä sekä Suomessa että ulkomailla.

Hakuaika on 24.3.–24.5.2014, ja koulutus alkaa 18.8.2014. Pääsyvaatimuksena koulutukseen on peruskoulu, eikä alan aikaisempaa työkokemusta vaadita. Koulutus, asuminen ja ruokailu lähijaksoilla ovat maksuttomia.

Hämeen ammatti-instituutti (HAMI) on toisen asteen ammatillinen oppilaitos. Toimipisteet ovat Hattulan Lepaalla, Tammelan Mustialassa ja Hämeenlinnan Evolla, Sairiossa ja Lahdensivulla. Hämeen ammatti-instituutti tekee kiinteää yhteistyötä Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) kanssa, sillä osa koulutusohjelmista toimii samoissa tiloissa.  

Hakuohjeet ja -lomakkeet löytyvät osoitteesta www.hami.fi.