​Kilpailussa testataan puunhoitajien kiipeilytaitoa, -tekniikkaa ja -nopeutta viidessä eri tehtävässä. Ensimmäinen päivä on kaikille kilpailijoille avoin karsintakilpailu. Toisena päivänä kilpailevat SM-finaaliin selviytyneet kiipeilijät. Kilpailussa on kolme sarjaa: miesten, naisten ja opiskelijoiden sarjat. Kilpailijat ovat ammatikseen toimivia tai ammattiin opiskelevia puunhoitajia eli arboristeja. 

Perjantain karsintakilpailun kilpailuohjelmassa ovat työkiipeily, nopeuskiipeily, heittopainon heittotarkkuus, jalkalukko ja puusta pelastaminen. Työkiipeilyssä kilpailijan on suoritettava viisi eri tehtävää kymmenessä minuutissa kiipeillen isokokoisen puun oksistossa. Nopeuskiipeilyssä kilpailijan on kiivettävä puun latvaan mahdollisimman nopeasti oksia pitkin vapaakiipeilynä. Heittopainon heitossa on puussa heittokohteita kolmella eri korkeudella. Onnistuneen heiton jälkeen kiipeilyköysi on vedettävä puuhun ja köydenpää maahan. Jalkalukko-tehtävässä tavoitteena on kiivetä jalkalukkotekniikalla mahdollisimman nopeasti ylös puun latvukseen. Miesten sarjassa puun korkeus on noin 15 m, naisten ja noviisien sarjassa noin 13 m. Puusta pelastamisessa pelastetaan loukkaantunut uhri puun latvuksesta kilpailijan kiipeilyvälineitä hyödyntäen.

Lauantain finaalissa kilpailijoilla on yksi laaja tehtäväkokonaisuus puussa. Suoritus alkaa heittopainolla köyden asentamisella puuhun. Sen jälkeen kilpailijan on hoidettava puussa kiipeillen neljä eri tehtävää. Lopuksi kilpailija laskeutuu puusta ja vetää käytetyt köydet puusta alas, jonka jälkeen tehtävät on suoritettu. Aikaa suoritukseen on 30 minuuttia. Nopeimman ja teknisesti ammattitaitoisimman suorituksen tehneet kilpailijat palkitaan sarjojensa voittajina.

Puukiipeilyn SM-kisat järjestetään viidettä kertaa. Kilpailujen tarkoituksena on kehittää suomalaisten puunhoitajien teknistä ammattitaitoa ja tarjota mahdollisuus verrata omaa osaamistaan muiden ammattilaisten osaamiseen. Puukiipeilykilpailuilla on pitkät perinteet Euroopassa ja Yhdysvalloissa, joissa kansainväliset puunhoidon yhdistykset ovat järjestäneet kilpailuja parisenkymmentä vuotta.

SM-puukiipeilykilpailut järjest Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry yhteistyössä Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin Lepaan yksikön kanssa. Tervetuloa seuraamaan kisoja paikan päälle! Tilaisuuteen on vapaa pääsy. ​

Suomen Puunhoidon Yhdistys SPY ry on vuonna 1996 perustettu aatteellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää rakennetun ympäristön puiden hoitoa. Päätehtävänä on oikeista työmenetelmistä ja -tavoista tiedottaminen ja puunhoitoalan tunnetuksi tekeminen. Yhdistys välittää tietoja myös puunhoitoalan yrityksistä. Jokaisella kauttamme välitettävällä yrityksellä on työntekijöinä koulutuksen saaneita arboristeja. Jäsenistö koostuu arboristeista ja puunhoidosta kiinnostuneista viheralan ammattilaisista. Jäseniä yhdistyksellä ​​on noin 200.​

puukiipeilyn_SM-kisat_lepaalla_500px.jpg

Lisätiedot​

kilpailuvastaava Tuomo Toura, puh. 050 596 6776, sp. tuomo.toura(a)puuapu.fi

puheenjohtaja Sami Kiema, puh. 050 573 4719, sp. sami.kiema(a)hel.fi tai puheenjohtaja(a)​​suomenpuunhoidonyhdistys.fi​

Ohjelma, perjantai 23.5.2014

klo

9.00 Kokoontuminen

9.15 Sääntöihin ja kilpailupisteisiin tutustuminen sekä ryhmiin jakaantuminen

10.00 Kilpailu alkaa

12.00 Lounastauko

12.45 Kilpailu jatkuu ja päättyy, kun kaikki kilpailijat ovat tehtävänsä suorittaneet

n. 16.00 Päivän tulokset julkistetaan ja annetaan ohjeet finaalia varten​

SM-finaalin ohjel​​ma, lauantai 24.5.2014

klo

9.00 Kokoontuminen

9.15 Sääntöihin ja finaalipuuhun tutustuminen

10.00 Kilpailu alkaa

12.00 Lounastauko

12.45 Kilpailu jatkuu ja päättyy, kun kaikki kilpailijat ovat tehtävänsä suorittaneet

n. 16.00 Tulosten julkistaminen ja palkintojen jako

Aikataulu on ohjeellinen.