Kilpailuun osallistui yhdeksän tilaviiniyrittäjää yhteensä 52 eri tuotteella. Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Suomen viiniyrittäjät ry:n kanssa.

Kilpailussa oli kuusi sarjaa, joista korkeimmat pisteet saivat seuraavat viinitilojen tuotteet:

  1. Ruokaviinit: Pihamaan Viinitilat Viiniheila Oy (Kalkkinen) Pihamaan Valkoinen (puolikuiva valkoherukkaviini)
  2. Seurusteluviinit: Mustila Viini Oy (Elimäki) Koppelon Kujerrus (makea punaherukka-, mustaherukka-, mustikka-, karpalosekoiteviini)
  3. Jälkiruokaviinit: Rönnvik Oy (Laitikkala) Rönnvik makea Vertti (viherherukkaviini)
  4. Helmeilevät juomat: Pihamaan Viinitilat Viiniheila Oy (Kalkkinen) Viherkuohu (kuivahko hiilihapotettu viherherukkakuohuviini)
  5. Kuohuviinit (method classic): Temolan Viinitila (Puumala) Maijastiina (makea vadelmakuohuviini)
  6. Liköörit: Tammiluodon Viinitila Oy (Parainen) Omenalikööri

Pihamaan Viinitilojen Viiniheila Oy:n Viherkuohu sai kilpailun korkeimmat pisteet ja ainoat kultamitalipisteet, ja sillä perusteella valittiin kilpailun suvereeniksi voittajaksi. Tuomariston mielestä tuote on ulkonäöltään vahvan viherherukkainen, huikean kirkas, tuoksultaan voimakas ja miellyttävä, hyvin lajityypillisesti hunajainen ja sitruunainen. Maku myös lajityypillinen miellyttävä, selkeä, runsas ja jatkuu pitkään. Hyvät kuplat. Kokonaisuutena Viherkuohussa tulee erinomaisesti esille viherherukan parhaat ominaisuudet, ja kuohuviini on hyvin tasapainoinen kokonaisuus.  

Tuotteiden arviointimenetelmänä käytettiin kansainvälistä 0 - 20 pluspisteen menetelmää, jossa tuotteesta arvioidaan aistinvaraisesti sen ulkonäkö, tuoksu, flavori ja kokonaisvaikutelma. Maisto tapahtui sokkomaistatuksena. Kilpailussa 1 tuote saavutti kultamitalipisteet, 14 tuotetta saavutti hopeamitalipisteet ja 23 tuotetta pronssimitalipisteet. Tilaisuus oli samalla tilaviinituotteiden laatuluokitustilaisuus.

tilaviinikilpailu_Viherkuohu_500px.jpg

Arvioijina toimivat:​​

Tarja Uusi-Paasto, viiniyrittäjä, Uusi-Yijälän tila

Ossi Leväinen, Suomen Alkoholitukku Oy

Juha-Pekka Matilainen, Ravintola Savoy

Jouko Kääriäinen, viini- ja ruokakirjoittaja

Taina Hallman, viiniyrittäjä, Alahovin Viinitila Oy

Lisätietoja:

Eva Palotie, Hämeen ammatti-instituutti, Lepaa, sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi tai p. 040 568 4018