Hämeenlinnan seudulla toisen asteen oppilaitosten aloituspaikat ovat täyttymässä erittäin hyvin. Opiskelupaikkaa vaille jääneiden ei kuitenkaan kannata vielä luovuttaa, sillä peruutuspaikoille valitaan opiskelijoita varasijoilta aina koulujen aloittamiseen asti.​​

Hämeen TE-toimistossa (Raatihuoneenkatu 11, Hämeenlinna) järjestetään maanantaina 16.6. klo 14–15.30 infotilaisuus, jossa on mahdollisuus kysyä jälkivalinnasta, ammattistartista, kymppiluokasta, työ- ja elinkeinotoimiston tarjoamista palveluista, peruskoulun juuri päättäneiden tuetusta oppisopimuksesta ja muutenkin suunnitella tulevaisuutta yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Tilaisuuden järjestämisestä vastaa seudullinen yhteistyöryhmä. Paikalla on edustajia Ammattiopisto Tavastiasta, Hämeen ammatti-instituutista, Kiipulan ammattiopistosta, lukioista, TE-toimistosta, Hämeenlinnan seudun oppisopimustoimistosta ja etsivästä nuorisotyöstä. Ohjauksen ja neuvonnan avulla halutaan kannustaa nuoria sopivan paikan etsimiseen.

Yhteishaussa valittujen hakijoiden on ilmoitettava 26.6. mennessä, ottavatko he opiskelupaikan vastaan. Jos oppilaitokseen tulee peruutuksia, valitaan pistejärjestyksessä seuraava peruuttaneen tilalle. Käytännössä tätä työtä tehdään oppilaitoksissa aina koulujen alkuun asti ja joissain tapauksissa vielä koulun alettuakin. Vaikka ei siis tulisi valituksi heti tulosten julkistamisen aikaan, on mahdollista, että hakija valitaan kesän aikana peruutuspaikalle varasijalta.

Kiipulan ammattiopistoon opiskelemaan voi hakea oppilaitoksen omalla hakulomakkeella. Lisätietoja hakemisesta saa Kiipulan kotisivuilta www.kiipula.fi/fi/erityisopetus/hakeminen. Mahdollisia peruutuspaikkoja täydennetään elokuusta alkaen.

Ammattiopisto Tavastian ammattistartti on ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus, joka on tarkoitettu peruskoulun päättäneille nuorille, jotka haluavat selkeyttää ura- ja koulutussuunnitelmiaan, parantaa opiskeluvalmiuksiaan ja kehittää itsenäisyyttään. Ammattistarttiin haetaan Opintopolku-sivujen kautta (www.opintopolku.fi). Hakuaika on 16.6.–25.7.2014.

Hämeenlinnan kaupungin kymppiluokalle haetaan myös Opintopolku-sivujen kautta. Hakuaika on 16.6.–25.7.2014.  Lisäopetus järjestetään Hämeenlinnan Lyseon yläkoulussa. Peruskoulun lisäopetuksen tavoitteena on korottaa päättötodistuksen arvosanoja ja vahvistaa mahdollisuuksia saada toisen asteen opiskelupaikka seuraavassa yhteishaussa. Lisäopetusvuoden aikana voi myös pohtia ja selkeyttää omia opiskelusuunnitelmiaan.

Yksi vaihtoehto on suoraan peruskoulusta (9. ja 10. luokalta) tuleville tarkoitettu tuettu oppisopimuskoulutus. Työnantajalla on mahdollisuus korotettuun työnantajakorvaukseen, mikäli se palkkaa tällaisen nuoren oppisopimuksella töihin ja kouluttautumaan.

Lisätietoja​​

Pirjo Kaitala (Hämeen ammatti-instituutti), p. (03) 646 4241 tai sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi